Sve izraženija zagađenja životne sredine, intezivne promene klime, porast cene fosilnih goriva i predviđanja o njihovom nestanku u bliskoj budućnosti utiču da se stanovnici Zemlje okrenu ka racionalnom korišćenju energije kroz primenu mera energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. Republika Srbija raspolaže obnovljivim izvorima energije Sunca, vode, vetra, geotermalne energije i biomase. Zelena energija je električna energija koja je proizvedena isključivo iz obnovljivih izvora. U svrhu dokazivanja porekla energije Zakonom o energetici utvrđen je sistem garancija porekla električne energije iz obnovljivih izvora.

Do kraja 2020. godine u Srbiji bi trebalo da se 27 odsto proizvodnje električne energije obezbedi iz obnovljivih izvora, gde smo trenutno na tom putu? Da li zaista zelena energija može da bude zamena termoelektranama u kojima se iz lignita dobije oko 70 odsto električne energije za potrošače u našoj zemlji. Da li je Srbija u potpunosti zavisna od termoelektrana i uglja, kolika su ulaganja neophodna da bi se one učinile ekološki prihvatljivim. Šta čini država, njene istitucije a šta privatni sektor, koji su to novi poslovni modeli i strategije upravljanja resursima, samo su neka od pitanja na koja želimo da ponudimo odgovore.

Izborom zelene energije, biramo da poslujemo ekološki, učestvujemo u izgradnji čistije i bolje životne sredine, doprinosimo unapređenju zajednice i postajemo lideri bolje i sigurnije budućnosti.

 

PROGRAM

10.00
Welcome Coffee

10.30
Uvodna obraćanja

Dubravke Negre, direktorka Evropske investiocione banke za Zapadni Balkan

Artur Goedicke, Chief Business Development Officer, ENERGIA Gas and Power

 
11.00 Panel diskusija

Govornici:
Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ)
Slavko Carić, predsednik IO Erste banke 
Željko Doleček, sekretar Asocijacije proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa u BiH (APEOR)
Prof. dr Aleksandar Janjić, ekspert za energetsku efikasnost
Zoran Bojović, direktor i suvlasnik kompanija NOLEKO i Unipromet  

Moderator: Velimir Gavrilović, direktor kompanije ENERGIA Gas and Power

12.00
Druženje sa novinarima i brunch


 
 

 

 

 

 

Zainteresovani za konferenciju mogu se registrovati putem LINKA


UČESNICI


Dubravka Negre

Artur Goedicke

Janez Kopač

Slavko Carić

Željko Določek

Aleksandar Janjić

Zoran Bojović

Velimir Gavrilović