Sve izraženija zagađenja životne sredine, intezivne promene klime, porast cene fosilnih goriva i predviđanja o njihovom nestanku u bliskoj budućnosti utiču da se stanovnici Zemlje okrenu ka racionalnom korišćenju energije kroz primenu mera energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. Republika Srbija raspolaže obnovljivim izvorima energije Sunca, vode, vetra, geotermalne energije i biomase. Zelena energija je električna energija koja je proizvedena isključivo iz obnovljivih izvora. U svrhu dokazivanja porekla energije Zakonom o energetici utvrđen je sistem garancija porekla električne energije iz obnovljivih izvora.

Do kraja 2020. godine u Srbiji bi trebalo da se 27 odsto proizvodnje električne energije obezbedi iz obnovljivih izvora, gde smo trenutno na tom putu? Da li zaista zelena energija može da bude zamena termoelektranama u kojima se iz lignita dobije oko 70 odsto električne energije za potrošače u našoj zemlji. Da li je Srbija u potpunosti zavisna od termoelektrana i uglja, kolika su ulaganja neophodna da bi se one učinile ekološki prihvatljivim. Šta čini država, njene istitucije a šta privatni sektor, koji su to novi poslovni modeli i strategije upravljanja resursima, samo su neka od pitanja na koja želimo da ponudimo odgovore.

Izborom zelene energije, biramo da poslujemo ekološki, učestvujemo u izgradnji čistije i bolje životne sredine, doprinosimo unapređenju zajednice i postajemo lideri bolje i sigurnije budućnosti.

 

PROGRAM

10.00
Welcome Coffee

10.30
Uvodna obraćanja

Dubravke Negre, direktorka Evropske investiocione banke za Zapadni Balkan

 
11.00 Panel diskusija

Govornici:
Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ)
Slobodan Ćuk, pronalazač i inžinjer elektrotehnike, Ćukov pretvarač (Ćuk converter)
Mirza Teletović, bivši košarkaš i vlasnik male hidroelektrane
Željko Dolecek, sekretar Asocijacije proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa u BiH (APEOR) (tbc)

12.00
Druženje sa novinarima i brunch 

Zainteresovani za konferenciju mogu se registrovati putem LINKA


UČESNICI


Dubravka Negre

Janez Kopač

Slobodan Ćuk

Mirza Teletović